„… Był to trzymiesięczny okres szału
dusz, serc i ciał, ale wiedziałam, że donikąd mnie nie zaprowadzi…”
Magda
Gessler to królowa polskiej gastronomii. Kobieta znana, wpływowa, niezależna.
Przeszła długą i krętą drogę, by znaleźć się w tym miejscu, w którym jest
obecnie. Jest ciekawa świata. Wierzy we własne możliwości. Promuje smaczną,
zdrową i pożywną kuchnię. Osobowość telewizyjna.
Jej
programy to „Kuchenne rewolucje” i „Master Chef”. Osoba pełna empatii i
miłości. Miejsca jej szczególnie bliskie to: Komorów, Bułgaria, Warszawa, Kuba,
Madryt. Na koniec znalazła wielką miłość. Jest szczęśliwa i spełniona.
Twierdzi, że w życiu dostaje się szansę i trzeba ją wykorzystać, a w
prowadzenie knajpy, trzeba włożyć całą duszę i serce.
Uważa,
że jej życie to jedna wielka rewolucja. Zdarzały się również trudne i
dramatyczne momenty. Tak Magda Ikonowicz – Müller – Gessler. Urodziła się
10.07.1953 r. w pruszkowskim szpitalu.
Ojciec
– Mirosław Ikonowicz. Matka – Olga Łucek. Matka chorowała na gruźlicę. Tak
naprawdę jej pierwszymi rodzicami byli Babcia Irena i Dziadek Leon. Mieszkali w
Komorowie. Ojciec był dziennikarzem, zaprzyjaźnionym z Ryszardem Kapuścińskim.
Jako
mała dziewczynka uwielbiała ogród. Miała trudną mowę, zaczęła mówić ok. 3 roku
życia. Dom i ogród stanowiły dla niej królestwo. Dziadek i babcia, kochali i
uczyli małą Magdę. To dzięki nim nauczyła się zapachów, smaków i kolorów.
Uwielbiała
Święta Bożego Narodzenia – na stole pojawiały się różne frykasy. Uczucie
miłości towarzyszyło jej zawsze. Bułgarię kojarzy z wielkimi bałkańskimi
wakacjami, pełnymi słońca i smaków. W 1956 roku ojciec spakował dzieci i zabrał
ich do Sofii, tu miał objąć pierwszą zagraniczną korespondenturę. Zamieszkali w
Domu Polskim – pełnym wygód.
Tu
zaprzyjaźniła się z innymi małymi dziewczynkami (Rosjanką, Czeszką, Węgierką i
dziewczyną z Jugosławii). Miło wspomina Bułgarię. Później Warszawa.
Madryt
– to piękne mieszkanie z rodzicami. Tu studiuje na Akademii. Mieszkanie zamieniło
się w pracownię artystyczną. Malowała różnymi technikami, uwielbiała malować po
swojemu. Dlaczego Madryt zostaje nazwany „krainą obrazów”? Miasto to
miejsce miłości, smak pysznych potraw i malarskie zacięcie. Madryt to piękne i
gotowe do życia mieszkanie. Przecudowny taras, ogromna przestrzeń, w której
można spokojnie oddychać. Park pełen górek, dolin, przepaści i tajemnic. To
także zapach grejpfruta i kwitnących magnolii. Tradycyjna madrycka zupa jest po
dziś dzień jedną z ulubionych potraw Magdy Gessler.
Miała
wystawy. Volkhart jej przyszłym mężem. Życie z Volkhartem to nie tylko
sielanka, podróże, ale też sporo adrenaliny, niepewności i strachu. Urodziła
Tadeusza.
Druga
ciąża – Anna, Wanda – Müller – przeżyła dwa tygodnie. Kiedy nasza bohaterka
czuje najwięcej i najmocniej? Zdaje sobie sprawę z siły miłości i namiętności.
Dostrzega w mężczyznach, to co najlepsze. Czy to ten apetyt na życie, po który
sami nieraz boimy się sięgać? Czuć, widzieć, przeżywać – to najpiękniejsze.
Namiętne noce, czułe gesty, prawdziwe bezpieczeństwo. Chwile spędzone w miłości
pozostają na zawsze w sercu. Momentami nie szukamy komfortu, a prawdziwego
życia.
Jej
kariera kulinarna zaczęła się od Madrytu – przygotowania posiłku na przyjęcie
organizowane na cześć króla Hiszpanii. I się zaczęło. Pojawiały się coraz
większe zlecenia, ale kosztowały dużo nerwów. Odnosiła sukcesy. Mąż Volkhart
zmarł 10.07.1986 roku. Po jego śmierci harowała do upadłego.
Rozpoczynamy
później nowy etap życia. Piotr Gessler – Magda Gessler i ich córka Lara.
Restauracja „U Fukiera” w Warszawie.
Następnie romans z Kelnerem. Sielanka z Aktorem. Później poznajemy Doktora
Waldemara Kozerawskiego. (klinika w Toronto w Kanadzie). Przez lata stworzyła
wiele fantastycznych wejść.
To
co osiągnęła, zawdzięcza miłości do kuchni, samej siebie i ludzi. Otwiera
kolejne restauracje, ale przede wszystkim uczy Polaków dobrze jeść.
Gorąco polecam
Katarzyna
Żarska
https://zarska18.blogspot.com/
Wydawnictwo:
5 WHY PROMOTION
Oprawa:
twarda
Projekt
okładki: Szymon Szymankiewicz
Liczba
stron: 352
(nowość wydawnicza) w mojej prywatnej biblioteczce

Komentarze
Prześlij komentarz