Przejdź do głównej zawartości

Mój świat na talerzu



„ … Przy odrobinie fantazji i dobrych składnikach, najlepiej zakupionych na targu czy osiedlowym warzywniaku … z pozornie zwykłej potrawy można wyczarować cuda …” 

Na gotowaniu przyznam szczerze, mało się znam ;-) Dobrze wyglądam – wiem, ale to tylko pozory ;-) Piękna pogoda sprzyja nie tylko temu, by zażywać pierwszych wakacyjnych promieni słonecznych, ale i temu, by kuchnia stała się lekka i przyjemna. Wiele osób lubi jeść. Wspólne posiłki pomagają celebrować ważne uroczystości, ale i spajają rodzinę. 

Cieszę się, że tym razem mogę przedstawić Wam nową książkę Hanny Lis. Gotowanie według dziennikarki jest sentymentalnym powrotem do miejsc dobrze znanych, za którymi tęskni, ale bywa i kulinarną wyprawą w nieznane. To taki swoisty eksperyment z pozytywnym skutkiem. Prezenterka tym razem przedstawia „od kuchni” swoje podejście do jedzenia. Ma zarówno wielu zwolenników i przeciwników. Prywatnie, to kreatywna kobieta i matka, ale i była żona Tomasza Lisa. 

Przed Wami osiemdziesiąt autorskich przepisów i zdjęć. Odbiorcy zostaje przedstawione oryginalne połączenie zarówno do próbowania, ale i jedzenia. Pani Hania zachęca do korzystania z kuchni regionalnej i poznania ludzi z nią związanych. Poszczególne dania mają swoje historie, te domowe przywołują wspomnienia. Moją pasją są książki, kolejna osoba zafascynuje się podróżami, a inna doceni magię drobiazgów i urządzania wnętrz. Kozi ser i jego intensywny smak doskonale przełamuje słodycz miodu i owoców, całość podkreśla polski kumpiak. Kolejny łasuch nigdy nie sięgnie po owoce morza, które patrzą mu prosto w twarz. Makarony, tosty, sery, jajka i inne potrawy z różnych stron świata mogą zaskoczyć. Publikacja podzielona jest na poszczególne części. To:

- śniadania – te pożywne, i lekkie, które są najważniejszym posiłkiem dnia
- przekąski – bo fajnie mieć wybór na stole
- zupy – nie tylko dla dzieci
- makarony – z włoskim akcentem
- mięso i drób – czyli trudny temat, wymagający cierpliwości
- ryby i owoce morza, bo nie tylko zawsze chodzi o krewetki
- dania wegetariańskie i oczywiście
- dodatki. 

Spora część książki poświęcona jest kuchni włoskiej. Podobnie jest z wegetarianami, którzy mogą „bez uszczerbku dla smaku” wyrzucić z listy zakupów szynkę, weganie jajka i użyć wegańskiej śmietany i sera. Każdy odbiorca wyniesie z tej książki coś zupełnie innego. Sporą wskazówką jest nasze wychowanie, miejsca, które odwiedziliśmy, lub po prostu magia poznania czegoś zupełnie innego. Uzupełnieniem są piękne zdjęcia autorki z jej prywatnych podróży. 

Gorąco polecam i serdecznie dziękuję Wydawnictwu za egzemplarz książki. Uważam, że parę przepisów wypróbuję np. ziemniaczane latkes z wędzonym łososiem. Kucharzem nie jestem, ale odwaga by zrealizować marzenia, jest jednym z najważniejszym elementów mojej wewnętrznej filozofii. 

Katarzyna Żarska

Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Premiera: 05.06.2019 r.
Oprawa: twarda
Redakcja: Ewa Charitonow
Liczba stron: 280
(nowość wydawnicza)
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZANTA

  „… Poznałam tę formę kontaktów na własnej skórze.  Malwina nazywała je indywidualnymi odprawami… ” Pasja do książek i czytania sprawia, że zapominamy o tym, jak strasznych rzeczy potrafią dokonać ludzie. Niestety nie są zawsze piękni i cudowni. Musimy się uodpornić na wiele rzeczy Nas otaczających. Książka, o której pragnę napisać kilka słów zawiera wiele interesujących zwrotów akcji. Jako wnikliwa czytelniczka zawsze to doceniam. Na Mazurach dochodzi do podwójnej tragedii. Najpierw w posiadłości nad jeziorem Bełdany znalezione zostają zwłoki profesora. Miesiąc później, w tym samym miejscu, zaadaptowanym teraz na muzeum żeglarstwa, ginie nowo wybrana kierowniczka.   Czy to zwykły przypadek? Może zbiory profesora kryją coś tak cennego, że ktoś gotów jest popełnić zbrodnię, by to zdobyć? Czy to koronkowa robota nie złodzieja, tylko szaleńca? W końcu kierowniczka straciła nie tylko życie, ale też… włosy. Atmosfera gęstnieje jeszcze bardziej, gdy nieopodal, nad leśn...

Złowieszczy Dar

  „… Alessa wzięła do ręki wstążkę i skrzywiła się, gdyż nawet przy tym lekkim ruchu jej obojczyk przeszył ból. Co się z nią dzieje? Czy nie umie już przyjąć cudzej życzliwości?...” Na samym początku muszę powiedzieć, że jest to książka dla tych, którzy czują „zbyt intensywnie”. Moim zdaniem to dobrze, bo w życiu nie da się niczego udawać i żyć na przysłowiowe pół gwizdka. Trzeba wykazać iskierkę zainteresowania, bo bez pełnego zaangażowania nic ciekawego nie wydarzy się w naszym życiu. Zastanawialiście się kiedyś czym naprawdę jest dar? Można mieć swoistą smykałkę do danej rzeczy i to naprawdę przydaje Nam się w życiu. Kobiety mają np. dar do przygotowywania różnych rzeczy, dbanie o kogoś z troską i miłością w sercu, to nie tylko swoiste poświęcenie, ale i wspomniany dar. Dar do załatwiania spraw niemożliwych, dar do gotowania, do łatwości wypowiedzi, przewidywania czy nauki. Jak będzie w przypadku naszych postaci? Po części przeniesiemy się do świata magii, miłości, relac...

Rodzice nastolatków w akcji

  „… W Kościele katolickim wiele wartościowych treści przedstawianych jest niestety w nieatrakcyjnej, czasem wręcz odpychającej dla nastolatków formie…” „Rodzice nastolatków w akcji” to kontynuacja pierwszej publikacji o wychowaniu opisująca sprawdzone przez Autorów sposoby towarzyszenia dziecku w okresie dojrzewania. Obie książki lekkim, przystępnym, pełnym autoironii i poczucia humoru językiem przedstawiają eksperckie, a zarazem praktyczne spojrzenie na temat wychowania. Dzieci nie mam, ale swoją uwagę zwrócę na kwestie, które uważam za najbardziej istotne. Nie chciałabym nigdy, by np. moje siostrzenice doświadczyły niezrozumienia ze strony domu rodzinnego czy otoczenia. Nastolatek (doświadcza) zmienności nastrojów. Trudności i zmagania łączą się z deficytami i pokusami. Kiedy rozbita zostaje rodzina, gdy występują nałogi, wszystko się zmienia. Narkotyki, samotność i inne używki też dotykają młodzieży. Nastolatek ma ciche marzenia, ale się do nich nie przyznaje. Te ich z...