Przejdź do głównej zawartości

Mój świat na talerzu



„ … Przy odrobinie fantazji i dobrych składnikach, najlepiej zakupionych na targu czy osiedlowym warzywniaku … z pozornie zwykłej potrawy można wyczarować cuda …” 

Na gotowaniu przyznam szczerze, mało się znam ;-) Dobrze wyglądam – wiem, ale to tylko pozory ;-) Piękna pogoda sprzyja nie tylko temu, by zażywać pierwszych wakacyjnych promieni słonecznych, ale i temu, by kuchnia stała się lekka i przyjemna. Wiele osób lubi jeść. Wspólne posiłki pomagają celebrować ważne uroczystości, ale i spajają rodzinę. 

Cieszę się, że tym razem mogę przedstawić Wam nową książkę Hanny Lis. Gotowanie według dziennikarki jest sentymentalnym powrotem do miejsc dobrze znanych, za którymi tęskni, ale bywa i kulinarną wyprawą w nieznane. To taki swoisty eksperyment z pozytywnym skutkiem. Prezenterka tym razem przedstawia „od kuchni” swoje podejście do jedzenia. Ma zarówno wielu zwolenników i przeciwników. Prywatnie, to kreatywna kobieta i matka, ale i była żona Tomasza Lisa. 

Przed Wami osiemdziesiąt autorskich przepisów i zdjęć. Odbiorcy zostaje przedstawione oryginalne połączenie zarówno do próbowania, ale i jedzenia. Pani Hania zachęca do korzystania z kuchni regionalnej i poznania ludzi z nią związanych. Poszczególne dania mają swoje historie, te domowe przywołują wspomnienia. Moją pasją są książki, kolejna osoba zafascynuje się podróżami, a inna doceni magię drobiazgów i urządzania wnętrz. Kozi ser i jego intensywny smak doskonale przełamuje słodycz miodu i owoców, całość podkreśla polski kumpiak. Kolejny łasuch nigdy nie sięgnie po owoce morza, które patrzą mu prosto w twarz. Makarony, tosty, sery, jajka i inne potrawy z różnych stron świata mogą zaskoczyć. Publikacja podzielona jest na poszczególne części. To:

- śniadania – te pożywne, i lekkie, które są najważniejszym posiłkiem dnia
- przekąski – bo fajnie mieć wybór na stole
- zupy – nie tylko dla dzieci
- makarony – z włoskim akcentem
- mięso i drób – czyli trudny temat, wymagający cierpliwości
- ryby i owoce morza, bo nie tylko zawsze chodzi o krewetki
- dania wegetariańskie i oczywiście
- dodatki. 

Spora część książki poświęcona jest kuchni włoskiej. Podobnie jest z wegetarianami, którzy mogą „bez uszczerbku dla smaku” wyrzucić z listy zakupów szynkę, weganie jajka i użyć wegańskiej śmietany i sera. Każdy odbiorca wyniesie z tej książki coś zupełnie innego. Sporą wskazówką jest nasze wychowanie, miejsca, które odwiedziliśmy, lub po prostu magia poznania czegoś zupełnie innego. Uzupełnieniem są piękne zdjęcia autorki z jej prywatnych podróży. 

Gorąco polecam i serdecznie dziękuję Wydawnictwu za egzemplarz książki. Uważam, że parę przepisów wypróbuję np. ziemniaczane latkes z wędzonym łososiem. Kucharzem nie jestem, ale odwaga by zrealizować marzenia, jest jednym z najważniejszym elementów mojej wewnętrznej filozofii. 

Katarzyna Żarska

Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Premiera: 05.06.2019 r.
Oprawa: twarda
Redakcja: Ewa Charitonow
Liczba stron: 280
(nowość wydawnicza)
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Głębsze życie

  „…Religia nigdy nie jest oczywiście czystym doświadczeniem, a już z pewnością nie czysto subiektywnym doświadczeniem…” Siadasz. Bierzesz głęboki oddech. Czy czujesz, że żyjesz? Tak w pełni – z jednej strony na pełnych obrotach. Z drugiej zwalniasz – kiedy potrzeba, milkniesz, ale wiesz swoje. Z czym zatem kojarzy się Wam życie duchowe? Życie duchowe to poszukiwanie sensu i głębszych wartości. Relacje ze sobą i wszechświatem. To także rozwój wewnętrzny, poszanowanie etyki i otwartość na duchowość. To religijność, ale także afirmacja sztuki i nauki. Dostrzegasz piękno, ciszę zarówno w świątyni, jak i galerii obrazów. Mistyka chrześcijańska, to droga duchowa, która dążąc do zjednoczenia z Bogiem, może nastąpić już w ziemskim życiu. To ta osobista relacja z Bogiem. Jak prywatnie możemy odnieść się do tematu? Autor książki to Louis Dupré (ur. 1925), był jednym z najważniejszych filozofów religii XX wieku. Urodził się w Veerle w Belgii, uzyskał tytuł doktora na Katolickim Uniwers...

Catherine. Księżna Walii – biografia

  „… ich miłość stała się bardziej widoczna – wymieniane przez nich spojrzenia oddawały głębię bliskości…” Każda biografia niesie ze sobą pewne przesłanie. To nie tylko historia człowieka. Ta pokazuje smutki, radości, ogromną odpowiedzialność, ale i lęk przed nieznanym. Catherine - Księżna Walii opowiada o osobistych rozterkach, w tym leczeniu onkologicznym. Operacji jamy brzusznej. Autorem książki jest Robert Jobson – dziennikarz, który od ponad dwudziestu lat pisze o rodzinie królewskiej w „London Evening Standard”. Książę William i rodzina to ogromne wsparcie. Czy Rodzina Królewska ma prawo do prywatności? Gdzie podział się szacunek magazynów plotkarskich? Kiedy Księżna została osaczona przez media, podobnie jak Księżna Diana? Czy młoda dziewczyna marzyła, by zostać członkiem Rodziny Królewskiej? Studentka historii sztuki zakochała się w następcy brytyjskiego tronu – Williamie. Dawniej związki były aranżowane, stanowiły strategiczne sojusze. Miłość jeśli się pojawiła, była „nieo...

SUBSTYTUCJA

  „…Przez moment mierzyli się wzrokiem, a Oryński odniósł wrażenie, że ma przeciwko sobie człowieka, który nie będzie manipulował, przeinaczał faktów ani stosował nieuczciwych zagrywek…” Remigiusz Mróz to pisarz, który potrafi zaintrygować każdego czytelnika. Pasja do czytania książek pisarza pojawiła się u mnie po Targach Książki. Tym razem, historia jest przerażająca -  córka odbiera życie swoim rodzicom. Czy może być coś bardziej okrutnego i niewdzięcznego? Rzecz miała miejsce w podwarszawskim miasteczku. Ona okrutna wraz z kolegą dokonują wyroku. Kto ma ich bronić z adwokackiej palestry? Składają wniosek o obrońcę z urzędu. Książka wpływa na wyobraźnię, pokazuje przebiegłość niektórych osób, ciemny świat matactw. Bardzo szybko się ją czyta, mnie zajęło to kilka wieczorów. Remigiusz Mróz to jeden z najpopularniejszych polskich pisarzy. W swoich książkach zwraca uwagę na ważne rzeczy i często łączy wątki fabularne z komentarzem społeczno – politycznym. Ten klimat ma moc. ...