Przejdź do głównej zawartości

Mój świat na talerzu



„ … Przy odrobinie fantazji i dobrych składnikach, najlepiej zakupionych na targu czy osiedlowym warzywniaku … z pozornie zwykłej potrawy można wyczarować cuda …” 

Na gotowaniu przyznam szczerze, mało się znam ;-) Dobrze wyglądam – wiem, ale to tylko pozory ;-) Piękna pogoda sprzyja nie tylko temu, by zażywać pierwszych wakacyjnych promieni słonecznych, ale i temu, by kuchnia stała się lekka i przyjemna. Wiele osób lubi jeść. Wspólne posiłki pomagają celebrować ważne uroczystości, ale i spajają rodzinę. 

Cieszę się, że tym razem mogę przedstawić Wam nową książkę Hanny Lis. Gotowanie według dziennikarki jest sentymentalnym powrotem do miejsc dobrze znanych, za którymi tęskni, ale bywa i kulinarną wyprawą w nieznane. To taki swoisty eksperyment z pozytywnym skutkiem. Prezenterka tym razem przedstawia „od kuchni” swoje podejście do jedzenia. Ma zarówno wielu zwolenników i przeciwników. Prywatnie, to kreatywna kobieta i matka, ale i była żona Tomasza Lisa. 

Przed Wami osiemdziesiąt autorskich przepisów i zdjęć. Odbiorcy zostaje przedstawione oryginalne połączenie zarówno do próbowania, ale i jedzenia. Pani Hania zachęca do korzystania z kuchni regionalnej i poznania ludzi z nią związanych. Poszczególne dania mają swoje historie, te domowe przywołują wspomnienia. Moją pasją są książki, kolejna osoba zafascynuje się podróżami, a inna doceni magię drobiazgów i urządzania wnętrz. Kozi ser i jego intensywny smak doskonale przełamuje słodycz miodu i owoców, całość podkreśla polski kumpiak. Kolejny łasuch nigdy nie sięgnie po owoce morza, które patrzą mu prosto w twarz. Makarony, tosty, sery, jajka i inne potrawy z różnych stron świata mogą zaskoczyć. Publikacja podzielona jest na poszczególne części. To:

- śniadania – te pożywne, i lekkie, które są najważniejszym posiłkiem dnia
- przekąski – bo fajnie mieć wybór na stole
- zupy – nie tylko dla dzieci
- makarony – z włoskim akcentem
- mięso i drób – czyli trudny temat, wymagający cierpliwości
- ryby i owoce morza, bo nie tylko zawsze chodzi o krewetki
- dania wegetariańskie i oczywiście
- dodatki. 

Spora część książki poświęcona jest kuchni włoskiej. Podobnie jest z wegetarianami, którzy mogą „bez uszczerbku dla smaku” wyrzucić z listy zakupów szynkę, weganie jajka i użyć wegańskiej śmietany i sera. Każdy odbiorca wyniesie z tej książki coś zupełnie innego. Sporą wskazówką jest nasze wychowanie, miejsca, które odwiedziliśmy, lub po prostu magia poznania czegoś zupełnie innego. Uzupełnieniem są piękne zdjęcia autorki z jej prywatnych podróży. 

Gorąco polecam i serdecznie dziękuję Wydawnictwu za egzemplarz książki. Uważam, że parę przepisów wypróbuję np. ziemniaczane latkes z wędzonym łososiem. Kucharzem nie jestem, ale odwaga by zrealizować marzenia, jest jednym z najważniejszym elementów mojej wewnętrznej filozofii. 

Katarzyna Żarska

Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Premiera: 05.06.2019 r.
Oprawa: twarda
Redakcja: Ewa Charitonow
Liczba stron: 280
(nowość wydawnicza)
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Była arabską stewardesą

  „… Żyjemy w świecie, w którym jedyną obroną przed złem jest odwaga. Po prostu tak trzeba …”   Cieszę się, bo wreszcie miałam okazję kupić sobie książkę, o której pisałam jakiś czas temu. To nowa powieść autora bestselleru " Jak podrywają szejkowie". Wstrząsająca historia Polki pracującej w najsłynniejszych arabskich liniach lotniczych. Co przeżyła kobieta?  I czy w tym przypadku mężczyzna może całkowicie zawładnąć życiem kobiety? Pytań i niedomówień jest wiele. Pojawia się intryga, a praca, która jest marzeniem wielu młodych kobiet może stać się „podniebnym piekłem.” O podobnych koszmarach nikt nie mówi. Ona zdecydowała się przerwać milczenie. Praca stewardesy w luksusowych arabskich liniach lotniczych miała być spełnieniem marzeń - okazała się największym horrorem w jej życiu. Przez wiele kobiet ta praca uważana jest za „luksusową”. Ale przecież i ptak umiera w złotej klatce. Anna podróżuje po świecie, świetnie zarabia, a do tego na pokładzie samolotu spotyka m...

Chagall

  „…Ambicja, instynkt samozachowawczy i nadzieja na lepszą przyszłość, a także poczucie niższości w szkole: wszystko to skłoniło młodego Chagalla do porzucenia języka jidysz na rzecz rosyjskiego…” Chagall odmawiał nauki języka angielskiego. Pionier sztuki nowoczesnej, a wcześniej przywódca awangardy w Rewolucyjnej Rosji. To jego poczucie społecznej i uczuciowej przynależności w religii, swojej tożsamości i erotyce jest najbardziej fascynujące. Książka, którą trzymam w ręku jest dopracowana w stu procentach. Zawiera wiele źródeł informacji. Czym jest prawdziwa ekspresja życia wewnętrznego? Religia była dla rodziców Chagalla bardzo ważna. Jego bystre oczy, to dopiero początek naszej literackiej przygody. Kiedy kocha i żyje bezmyślnie i niemal szczęśliwie? Przed Wami jedna z piękniejszych - malarskich książek. Malarstwo to swoiste wyrażanie myśli, konkretne barwy, wena i przekaz, którym artysta pragnie nie tylko wyrazić siebie, ale i otaczający Nas świat. Tu wręcz artystyczna dusza pr...

Złowieszczy Dar

  „… Alessa wzięła do ręki wstążkę i skrzywiła się, gdyż nawet przy tym lekkim ruchu jej obojczyk przeszył ból. Co się z nią dzieje? Czy nie umie już przyjąć cudzej życzliwości?...” Na samym początku muszę powiedzieć, że jest to książka dla tych, którzy czują „zbyt intensywnie”. Moim zdaniem to dobrze, bo w życiu nie da się niczego udawać i żyć na przysłowiowe pół gwizdka. Trzeba wykazać iskierkę zainteresowania, bo bez pełnego zaangażowania nic ciekawego nie wydarzy się w naszym życiu. Zastanawialiście się kiedyś czym naprawdę jest dar? Można mieć swoistą smykałkę do danej rzeczy i to naprawdę przydaje Nam się w życiu. Kobiety mają np. dar do przygotowywania różnych rzeczy, dbanie o kogoś z troską i miłością w sercu, to nie tylko swoiste poświęcenie, ale i wspomniany dar. Dar do załatwiania spraw niemożliwych, dar do gotowania, do łatwości wypowiedzi, przewidywania czy nauki. Jak będzie w przypadku naszych postaci? Po części przeniesiemy się do świata magii, miłości, relac...