„…
Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia. Zdrowie utrzymane za pomocą
restrykcyjnej diety to przykra choroba…”
(Monteskiusz)
Wielu ojców jest
autorytetem dla swoich dzieci. Jedni rozpieszczają swoje córki, inni trzymają
przysłowiową dyscyplinę. Ale jak zachowują się w kuchni? To dobre pytanie,
które dla wielu jest zmorą, a dla innych prawdziwą i nieukrywaną przyjemnością.
Autorami książki są
Tomasz i Joanna Jakubiak. Oboje z uśmiechem i szczęściem przedstawiają swoją
wersję kuchni dla najmłodszych. On – to kucharz, doskonale znany z popularnych
programów telewizyjnych, ona – to fachowa niania i właścicielka agencji
opiekunek. Co ważne Państwo Jakubiak podkreślają, że każde dziecko jest chętnym
pomocnikiem w kuchni. Uwielbia lepić, zawijać, a nawet brudzić się mąką. Nie
wolno mu tego zabraniać! To budowanie więzi i zabawa jednocześnie. Rodzice
podkreślają stwierdzenie, że „Rodzina zaczyna się przy stole”… Co Wy na to?
Książka obejmuje wiele
przepisów na śniadania, obiady, co ciekawe zdrowe fast foody i koktajle.
Wszystko co znajduje się w tej publikacji jest proste i niewymagające dużego
wysiłku. Nie ma skomplikowanych składników, te zostały ograniczone do minimum.
Liczy się tylko smak, a nie długie i mozolne przepisy.
Publikacja uzupełniona
jest kolorowymi fotografiami potraw, a także zdjęciami autorów książki. Tło
jest przejrzyste, a treść nie męczy odbiorcy. Na końcu znajduje się przydatny
notes, by móc zapisać swoje uwagi i spostrzeżenia. Mnie do gustu przypadły
placuszki z cukinii i marchewki, naleśniki jak u babci, ryż z warzywami – bez
mięsa, oraz sok na wyciszenie, czyli jabłko, szpinak i melisa. Te ostatnie
produkty zostały już docenione przez osoby na detoksie.
Moja Mama mawia, że
serce domu jest w kuchni. Bez niego nie ma ciepła, radości i miłości. To według
mnie prawda. W kuchniach obecnie panuje biel i metal, ale te dalekie są od
kuchni naszego starszego pokolenia.
Gorąco polecam książkę
z duszą, inną niż wszystkie, bo skierowaną do dwóch stron. Rodzica i dziecka,
które w przyszłości może kultywować tradycję i przekazane wartości. A odpowiedź
jest bardzo prosta: Tata w kuchni też da radę! Przecież musi pomóc mamie i nie
zostać wyśmiany przez własne pociechy ;-)
Katarzyna
Żarska
Wydawnictwo:
EDIPRESSE KSIĄŻKI
Oprawa:
miękka
Liczba
stron: 224
Data
wydania: 23.05.2018 r.
Projekt
okładki, skład i łamanie: Magdalena Zając
(nowość
wydawnicza)
Super propozycja:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam:)
Morgana