Przejdź do głównej zawartości

Przepisy Joli - Od śniadania do kolacji



„… Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.”
( James Joyce)

Tym razem to nie zmagania z fabułą kryminalną, romansem, czy lekką obyczajówką. Będzie szybko, sprawnie i jasno. Zajmiemy się teraz doznaniami związanymi ze smakiem. Moja Mama często mówi, że „dom powinien pachnieć czystością firanek, miłością i dobrym obiadem, bo serce domu znajduje się w kuchni”. Coś w tym jest ;-) Przed Wami nietypowa książka. Przedstawia przepisy, które są smaczne, zdrowe i czasami niekoniecznie mało kaloryczne. 

Autorką książki jest pani Jola Caputa. W napisanie publikacji włożyła całe serce i smak. Korzystając z jej rad możemy odnaleźć nienowoczesną i minimalistyczną kuchnię, a taką prawdziwą – NORMALNĄ. Wspólne posiłki w gronie rodziny i przyjaciół dają poczucie bezpieczeństwa, ale i zaspokajają głód. Dla niektórych gotowanie to trudna sztuka ;-) Sama nie umiem wszystkiego, ale bacznie się przyglądam i smakuję ;-) To już dużo ;-) 

Pani Jola prowadzi blog i stronę na Facebooku. Ma ponad pół miliona fanów. Nie przypuszczała, że jej przygoda z Internetem będzie miała, tak pozytywny odzew. Publikacja zawiera nieskomplikowane przepisy z propozycjami śniadań, obiadów, czy kolacji. Liczę na to, że z ich pomocą przygotowanie urozmaiconych i szybkich posiłków stanie się proste. 

Dzięki podziałowi na odpowiednie pory roku, oraz racjonalny dobór składników możemy oszczędzić czas i ciężko zarobione pieniądze. Kolorowa szata graficzna i czerwony kolor sprawiają, że książka jest bardzo ciepła i natychmiast przyciąga wzrok odbiorcy w księgarni. Nie sposób przejść obok niej obojętnie. Wykonane kolorowe zdjęcia „oddają klimat” danej potrawy. 

Przyznaję się bez bicia, że już w najbliższym czasie przetestuję kilka przepisów. Liczę, że uda mi się wykonać: polędwiczki wieprzowe w sosie porowym, naleśniki budyniowe, jajecznicę po góralsku, czy ciasto francuskie zawijane ze szpinakiem. Na pewno będzie wesoło, może kuchnia przeżyje ;-) Daj Boże ;-) 

Gorąco polecam, bo własne przyjemności są ważne!
Katarzyna Żarska

Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Oprawa: twarda
Liczba stron: 202 (bez Notesu)
Projekt okładki, skład i łamanie: Magdalena Królik
Premiera:13.03.2019 r.
(nowość wydawnicza)
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Obecność lęku

    „…W języku polskim   słowo „lęk”, tak jak słowo „ból”, jest krótsze niż jego znaczenie…”  Czy myślenie samodzielne jest wartościowe? Zdecydowanie TAK. Na studiach w Krakowie uczono Nas, że mamy bacznie obserwować świat i otoczenie. Nie bać się myśleć samodzielnie. Cieszę się, że to właśnie Uniwersytet Jagielloński skupia się na tematyce – lęku, który w życiu codziennym towarzyszy nam non stop. To praca, życie osobiste, rodzinne i nawet – duchowe. Lęk – to taki paradoks uczuć. Co tak naprawdę budzi lęk i niepokój? Jak perfekcyjnie odróżnić pierwszą emocję od drugiej? Co zaś sprawia, że lubimy oglądać horrory? Jesteśmy nieustannie zmuszeni do kwestionowania reguł rządzących światem. Czym naprawdę jest lęk? Lęk ma różne oblicza, które utrudniają jego rozpoznanie. To uczucie napięcia, rozdygotania, czasami to objawy przypominające choroby serca, przewodu pokarmowego, czy zaburzenia neurologiczne (bóle i zawroty głowy, drętwienia kończyn, niedowłady, zaburzeni...

Moc Dyskomfortu

  „…Jedyne, co można było zrobić, to włożyć kartkę w maszynę i zacząć pisać…” Na samym początku musimy wiedzieć, czym jest tytułowy dyskomfort. Według definicji pojęcia dyskomfort - jest subiektywnym odczuciem jednostki określonym jako psychiczne bądź fizyczne poczucie niedogodności. Wskazówką dla Nas powinno być to zdanie: „…Więc musisz ponieść porażkę w mniej więcej połowie przypadków…”. Jakie jest powodzenie stresu? Nasze lęki są często napędzane przez przeszły styl życia. Niebezpieczeństwo i bitwy, to one umacniają umysł, ciało i ducha. Podejmować wyzwania, które są twoje, to największa esencja. Przekraczamy taką linię na piasku – jest widoczna chwilę, a później woda – zabiera wszystko i dostrzegamy morskie fale. Autorem książki jest Michael Easter redaktor i profesor na University of Nevada. Współpracuje z wieloma magazynami. Mieszka w Las Vegas, na skraju pustyni, z żoną i dwoma psami. Jego książka podzielona jest na pięć części. Przeczytamy o tym, z czym jest naprawd...

Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta

  „…Kończy z uśmiechem i biegnie dalej, bo restauracja wypełniona jest po brzegi, a przed drzwiami czeka kolejnych kilkanaście osób…” Kuchnia - nie tylko pyszne potrawy, to klimat, włożone w ich przygotowanie serce, czas dla kogoś i spotkanie przy wspólnym stole. To jest moje prywatne odczucie, ale uwierzcie mi, że sporo w tym prawdy przenikającej do duszy człowieka. Poprawia się wtedy nie tylko nasze samopoczucie, ale poznajemy także nowe smaki. Kiedy czytam książki Pani Magdaleny czuję się zawsze dobrze. Otwieram przewodnik po Włoszech i zaczynam czytać. Wraz z Autorką odkryjemy interesujące zakątki miasta. Dziennikarka Magdalena Wolińska – Riedi pokochała Rzym. Za Spiżową Bramą odkryła prawdę o Papieżach, ale i stworzyła dziennikarstwo, które bez ozdobników dostaje się do serca odbiorcy. Mówić o duchowości i wierze z zaangażowaniem nie każdy potrafi. Riedi to lingwistka, tłumaczka, producentka i dziennikarka. Od 2014 roku korespondentka Telewizji Polskiej w Rzymie i w Wa...