„… Mieć oczy i uszy otwarte,
odnajdywać wskazówki, które daje mi Bóg. I dostrzegać ludzi, których codziennie
spotykam na mojej drodze. Nikt nie jest perfekcyjny, nikt nie ma idealnego
życia, ale też nie ma rzeczy niemożliwych, to moje credo …”
Czasami życie daje w
kość. Każdy ma gorszy dzień, lub zwyczajnie jest mu z jakiegoś powodu przykro.
Idealnym rozwiązaniem dla ciała i ducha jest nowa książka. Przed Wami pyszne
jedzenie, garść pozytywnego myślenia i dobry humor.
Czytelnik otrzymuje
informacje, ale i przepisy stworzone przez duet z pasją. To Joanna Jędrzejczyk
i Jan Paszkowski. Ona jest mistrzynią świata mieszanych sztuk walki. On stawiał
pierwsze kroki w programie MasterChef, a później zainteresował swoimi
fotografiami słynnego Jamiego Olivera. Oboje liczą na siebie i wiedzą, jak
podnieść się z przysłowiowego upadku. Publikacja zawiera sześćdziesiąt
przepisów na kolorowe dania.
Każdy może osiągnąć
sukces, a podążanie za swoimi marzeniami daje efekty. Trzeba mieć też
cierpliwość, jedną z najważniejszych cech. Joanna Jędrzejczyk zrozumiała, że
lubi rywalizację i pokonywanie barier. Po pół roku trenowania kobieta wie, że
przecież zdobyła już mistrzostwo Polski. To ogromny sukces. Porażka zaś była,
jak gorzka pigułka.
Amerykanie mówią:
„chcesz zrozumieć, dlaczego człowiek zachowuje się tak, a nie inaczej – włóż
jego buty”. Czasami, by kogoś zrozumieć trzeba postawić się w jego sytuacji.
Przegrana przedstawiona zostaje w książce jako doświadczenie, nauka, a wręcz
wzmocnienie. Moim zdaniem publikacja, to nie tylko kuchnia. Bardzo motywujące
są słowa, że „ … nic nie dzieje się bez powodu, zła passa potrwa tydzień,
czasem miesiąc, albo i lata, ale przyjdzie ten jeden słoneczny dzień, na który
warto czekać. Trzeba wierzyć, że nadejdzie …”
Jedzenie to również
celebracja. Świadomy wybór. Potrawy przedstawione w książce spełniają wszystkie
wymogi wartościowej i zdrowej diety. Młody kucharz dedykuje tą część, swojej
zmarłej Mamie. Warto poczytać o śniadaniowych klasykach, słonych kanapkach i
obiadowych zauroczeniach. Jan poleca zdrowe przekąski, drożdżowe rogaliki, czy
najlepszą jajecznicę pod słońcem. Sama wejdę do kuchni ;-) i muszę !!!
spróbować przyrządzić krem z kukurydzy i mleka kokosowego z bekonem, serowy
omlet z szynką i pomidorami, oraz kurczaka z jarmużem.
Gorąco polecam i liczę
na indywidualne przemyślenia. Piszcie w komentarzach, co spodobało się Wam
najbardziej. Dyskusje o książkach to część kreatywnego myślenia. Tym bardziej,
że autorzy zdecydowali, że procent ze sprzedaży tytułu przekazany zostanie na
cele statutowe jednej z fundacji onkologicznych.
Katarzyna
Żarska
Wydawnictwo:
EDIPRESSE KSIĄŻKI
Premiera:
05.06.2019 r.
Projekt
okładki, skład, łamanie: Joanna Starostin
Korekta:
Katarzyna Szajowska
Oprawa:
twarda
Liczba
stron: 226
(nowość
wydawnicza)
Komentarze
Prześlij komentarz